Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка,

...
Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка,
Коментари Харесай

Габриел: Прекратяването на мониторинга е признание и безрезервна оценка

„ Прекратяването на Механизма за съдействие и проверка е самопризнание и безрезервна оценка, че с работата на държавното управление и Народното събрание, българската страна съумя да реализира фундаментални и устойчиви промени в региона на върховенството на правото, които ясно показват способността на страната ни да извършва отговорностите си на предвидим и благонадежден член на Европейския съюз “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Прочетете още
„ Това е самопризнание и за дългогодишната интензивност и старания на българските жители и гражданското общество. Те ни стимулират да останем съсредоточени и да работим целеустремено върху реализирането на националните ни цели за сполучливо довеждане докрай на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство “, добави Мария Габриел.

С решение от през днешния ден Европейската комисия приключи Механизма за съдействие и инспекция (МСП) по отношение на България и Румъния. Той бе основан за двете страни през 2006 година преди приемането им в Европейски Съюз.

Напредъкът на България и Румъния в региона на върховенството на правото ще бъде оценен само в границите на годишния цикъл в тази тенденция, използван и за всички останали държави-членки на Европейски Съюз.

„ Днешното решение на ЕК е забележителен триумф и самопризнание за промените, които се правят в България в региона на върховенството на правото. Това доста покачва доверието към българската правосъдна система и ще се отрази удобно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната “, разяснява правосъдният министър Атанас Славов.

Последният отчет за напредъка на България по МСП е от 2019 година, когато Европейска комисия оцени напредъка на страната ни като задоволителен, а осъществяването на критериите - като приемливо. Въпреки това, механизмът за наблюдаване остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценена във връзка с независимостта, професионализма и успеваемостта на правосъдната система, битката с корупцията и дейностите против проведената престъпност.

През ноември 2022 година Европейска комисия приключи и правенето на отчети за напредъка на Румъния по МСП. Процесът за преустановяване на механизма стартира с нота от 6 юли 2023 година на Европейската комисия, с която осведоми Съвета и Европейския парламент за желанието си да затвори механизма за съдействие и инспекция за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до Европейска комисия с решение на Корепер 2 (Комитет на непрекъснатите представители на държавните управления от ЕС), в което регистрира напредъка в региона на господство на правото на България и Румъния и желанието на Европейска комисия да приключи МСП, съобщи БТВ. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР